Vejetal deri inek ve sığır derilerinden elde edilen derilerin tamamen bitkisel yöntemlerle işlenmesi ile elde edilir. Bilindiği üzere derilerin işlenmesi yani tabaklanması sırasında hem kimyasal hem de bitkisel ürünle kullanılır. Bitkisel ürünler kullanılarak elde edilen deri türlerinden biri de vejetal derilerdir. Son derece doğal, sağlıklı ve kıymetli bir deri türüdür. Tabaklama işlemlerinde, yapısını koruduğu için en dayanıklı ve uzun ömürlü derilerden biridir. Bu deriden imal edilen eşyalar da son derece kıymetli ve uzun yıllar kullanıma uygundur. Özellikle cüzdan gibi yıllarca kullanılmak istenen ürünlerin imalatında kullanılır.
Vejetal Derinin Özellikleri
Vejetal deri nedir merak edenler için en basit şekilde tamamen doğal yöntemlerle tabaklanan ve bu sayede de dokusunu kaybetmeden kıymetli bir deri çeşididir. Satın aldığınız ürünler, vejetal deriden imal edildiğinde çok daha kıymetli ve etkili olacaktır. Bu derinin ayrıca daha pek çok önemli özelliği vardır. Bu özellikler:
- İşlenmesi sırasında doğal yöntemler kullanılarak aynı zamanda renklendirme de yapılabilir.
- Kösele derilere benzer ancak yapı olarak çok daha yumuşak olduğunun da bilinmesi gerekir.
- Daha çok el yapımı cüzdan, kemer ve aksesuar üretiminde kullanılan bir deri türüdür.
- En çok dana derilerinin, bitkisel tanenler kullanılarak tabaklanması sonucunda elde edilen bir deri türüdür.
- Derinin tabaklanmasında kullanılan en popüler bitkisel ürünler, meşe özü, kestane, mimoza ve palamuttur.
- Tabaklama işlemi sırasında herhangi bir kimyasal madde kullanılmaması onu diğer deri türleri arasında en kıymetli ve sağlıklı deri yapar.
Vejetal Derinin Üretimi
Vejetal deri üretimi sırasında son derece özenli ve aynı zamanda da dikkatli olunması gerekir. Bu derilerin üretilebilmesi için öncelikle sığırdan elde edilen ham derilere ihtiyaç vardır. Bu deriler, yumuşatma ve ıslatma işlemleri yapılarak, kaybettikleri nemi tekrar kazanır. Derinin işlenmesi aşamasında, yapılan tüm işlemler bitkisel olarak yapıldığı için süreç daha yavaş ilerler. Kimyasal ürünler kadar çabuk etki gösterilmez. Derinin tamamen kullanıma hazır hale gelebilmesi için birçok önemli aşama da dikkatle ve özenle yapılmaktadır.
Derinin tam olarak hazır hale gelebilmesi için genelde meşe palamudu kullanılması gerekir. Meşe palamudu ile üç kez tabaklama işlemi yapılır ve sonuç olarak da deri son derece hazır ve kullanılabilir hale gelir. Tabaklama işlemi tamamlanan deri, istenildiği gibi şekillendirilerek kullanılabilir.
Vejetal Derinin Kullanıldığı Yerler
Vejetal deri doğal ve kıymetli bir deri olduğu için daha çok kişisel eşyaların üretiminde kullanılır. Cüzdan, kemer, aksesuar bunların arasında öne çıkar. Derinin en önemli özelliği aslında, az deri kullanılarak çok kıymetli eşyalar yapmaktır. Orijinal görüntüsü ten rengindedir ancak talebe göre renklendirme yapılır. Özellikle aksesuar üretiminde kullanılmak istendiğinde göz alıcı renklendirmeler yapılabilir. Derinin üretimi sırasında herhangi bir kimyevi ürün kullanılmadığı için lifleri çok sıkı kalır. Bu da ürünün uzun yıllarda çok dayanıklı bir şekilde kullanılmasına olanak sağlar. Vejetal deri satışı daha çok el yapımı ürünler yapan ve özel aksesuar üreten kişilere yapılır.
Vejetal Deri Fiyatları
Vejetal deri, doğal yollarla imal edildiği için fiyat olarak biraz daha yüksektir. Derinin en başta kalitesi çok yüksektir. Derinin fiyatının yüksek olması, bu deriden üretilen eşyaların da fiyatlarının yüksek olmasına neden olur. Vejetal deri fiyatları hakkında bilgi almak ve bu ürünleri satın almak için firmalarla iletişime geçebilir ve ürünleri kolayca satın alabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Vejetal deri nerelerde kullanılır?
Vejetal deriler, daha önce de bahsettiğimiz gibi daha çok el yapımı aksesuar, cüzdan ve çeşitli ürünlerin yapımında kullanılır.
Vejetal deri sağlıklı mı?
Vejetal deri kesinlikle tercih edilebilecek en sağlıklı deri türlerinden biridir. Doğal yollarla tabaklama, derilerin sağlıklı kalması için önemlidir.
Vejetal deri neden tercih edilmeli?
Vejetal derilerden üretilen ürünler, çok dayanıklı ve kullanışlıdır. Doğal bir deri türü olduğu için de zaten insan sağlığı için hiçbir zararı yoktur.