Ham Deri Nedir ?

Ham Deri Nedir

 

Ham deri üzerinde herhangi bir işlem yapılmamış, direkt olarak hayvanların üzerinden alınmış haliyle bulunan deridir. Deri olarak ifade edilen şey bilindiği üzere hayvanların dış yüzeyini kaplayan kıl, tüy ve pullardan oluşan örtüdür. Her hayvanın dış yüzeyinde bir deri tabakası mutlaka vardır. Bu deri tabakasının görevi, hayvanları dış etmenlerden korumaktır. Hayvanların ırkına, yaşadığı coğrafyaya, beslenme türlerine göre derilerinin yapısı ve özellikleri de değişiklik gösterir. Bu hayvanlardan alınan deriler, kullanıma uygun hale getirilmek için çeşitli işlemlere tabi tutulur. Bu işlemler neticesinde de işlenmiş deri ortaya çıkar.

Ham deri nedir ve tam olarak yapısı nasıl olur merak edenler için bilgi vermek istiyoruz. Öncelikle deri hayvanlardan alındığında direkt kullanıma hazır halde değildir. Bu derilerin kullanılabilir hale gelmesi için tabaklama ismi verilen işlemlere tabi tutulması gerekir. Hayvanlardan direkt alınan ve tabaklamaya hazır hale getirilen deriye ham deri denilirken, işlenip kullanılır hale getirildikten sonraki haline ise mamul deri ismi verilir.

Deri Tabaklama İşlemi Nedir?

İşlenmemiş deri tabaklama işlemlerine hazır olan ve işlemlerin yapılabildiği deridir. Tabaklama işlemi kimyasal veya bitkisel ürünlerle yapılır. Bitkisel ürünler kullanılarak yapılan doğal tabaklama işlemi çok daha fazla tercih edilen ve daha sağlıklı olan bir deridir. Deriler üzerinde yapılan tabaklama işleminde farklı katmanlar oluşur. Bu katmanlar:

  • Üst Deri (Epidermis): Toplam deri kalınlığının %1’ini oluşturan bölümdür. Kürklü deri üretilmeyecekse bu katman, işlenme sırasında atılır.
  • Öz Deri (Corium): Üst derinin bir altında kalan katmandır. Deri kalınlığının %85’ini oluşturur. Orta tabaka olan bu deri, deri imalatında kullanılan en önemli deridir.
  • Alt Deri (Subcutis): Adından anlaşılacağı üzere derinin en alt tabakasıdır. Derinin aynı zamanda %15’ini oluşturur. Gevşek bir yapısı vardır ve daha çok tutkal olarak kullanılan bir bölümdür.

Ham Deri Nedir 1

 

Ham Deri Nasıl Kullanılır?

Ham deri, yukarıda bahsettiğimiz gibi çeşitli yöntemlerle tabaklama yapıldıktan sonra kullanıma uygun hale gelir. Farklı tabaklama yöntemleri ve ürünleri sayesinde birçok farklı deri çeşidi ortaya çıkar. Bunların kullanıma uygun hale gelmesi için faklı şekillerde tabaklanması gerekir. Tabaklama işlemi ile deri kullanıma hazır hale getirilir. Ham deri satın alan kişilerin, bu derileri kullanabilmesi için mutlaka derinin işlenmesini sağlaması gerekir.

Ham Deri Nasıl Elde Edilir?

Ham deri satın almak istediğinizde ham deri satışı yapan firmalarla görüşmeniz gerekir. Ham deri ithalatı yapan birçok firma vardır. Ülkemizde elde edilen derilerin toplanması ve satışının yapılması konusunda da hizmet veren firmalar vardır. Ham deri elde etmek için bu firmalarla görüşmeli ve onlardan destek almalısınız. Sizlere ham deri satışı konusunda yardımcı olacaklardır. Ham derinin satışı zaten bir piyasadır ve insanlar bu derileri satın alarak kullanabilir.

Ham deri fiyatları pek çok unsura göre değişiklik gösterir. Ham deri satın almak istediğinizde firmalardan bu konuda gerekli bilgileri alabilir ve kolaylıkla istediğiniz miktarda ham deri satın alarak, işlenmesini yapıp kullanabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Hangi hayvanlardan ham deri elde edilir?

Ham deri elde edilebilen hayvanlar 4 farklı grupta toplanır. Bunlar:

  • Büyükbaş hayvan derileri: İnek, manda, öküz, deve ve dana derileri
  • Küçükbaş hayvan derileri: Koyun, keçi, kuzu, süt danası ve oğlak derileri
  • Hav ve kürk derileri: kunduz, kurt, tilki, yaban kedisi, sansar, merinos, tay ve yılan derileri
  • Diğer hayvan derileri: deve, at, yaban domuzu, eşek derileri

Ham deri nasıl olmalıdır?

Ham derinin etkili bir şekilde işlenebilmesi ve işlenen halinin de işe yaraması için hayvanlardan alınma sürecinde çok dikkat edilmesi gerekir. Özellikle parçalanmamış veya kirlenmemiş olması önemlidir.

Ham deri neden işlenir?

Ham derinin kullanılması o haliyle mümkün değildir. Çünkü hem yapı olarak hem de insan sağlığı için o şekilde kullanım uygun değildir. Mutlaka doğru şekilde işlenmiş olması gerekir.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir