Deri Çeşitleri Nelerdir ?

Deri Cesitleri Nelerdir 1

 

Deri çeşitleri nelerdir ve bu deri çeşitlerinin özellikleri nelerdir konusu önemlidir. Piyasada pek çok deri çeşidi varken insanlar bunların yalnızca gerçek ve suni deri olarak sınıflandırıldığını düşünür. Piyasada pek çok deri ürünü vardır ve bu deri ürünlerinin çeşitleri ve özellikleri de farklıdır.

Deri bir ürün alınırken, gerçek olup olmadığı kadar doğru bir deri çeşidi ile üretilip üretilmediği konusuna da dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca derinin tabaklanması gibi işlemlerinde bilinmesi önemlidir.

Deri Tabaklama Nedir?

Deri çeşitleri ve kullanım alanları bilinmeden önce deri üzerinde yapılan en önemli işlem olan deri tabaklamanın bilinmesi gerekir. Tabaklama olarak bilinen işlem, ham halde bulunan derinin çeşitli işlemlere tabi tutarak, kullanıma uygun hale getirmesidir.

Bu işlemler sırasında derinin kötü özellikleri giderilir ve kullanılacak olan alan için uygun şekle sokulur. Bitkisel ve madensel olmak üzere iki çeşit tabaklama işlemi vardır. Bitkisel tabaklama işleminde tamamen bitkisel ürünler kullanılırken, madensel tabaklamada ise krom bileşikleri kullanılarak yapılmasıdır.

Deri Cesitleri Nelerdir

Deri Çeşitleri ve Özellikleri

Deri çeşitleri ve özellikleri bilindiğinde bu ürünleri kullanmak çok daha kolay hale gelir. Bu bakımdan da zaten deri çeşitlerinin bilinmesi önemlidir.

Bilinen en önemli deri çeşitleri şöyledir:

  • Vidala: Dana, sığır ve at derilerinin, krom tuzlarıyla tabaklanması ile elde edilen deri türüdür. Farklı renklerde olabilen bu deri çeşidi aynı zamanda çok yumuşak dokuludur. Askeri botlarda ve deri ayakkabı modellerinde kullanılır.
  • Yağlı deri: mat ve kalın bir vidala deri türüdür. Vidala deri türüne göre su geçirme özelliği vardır. Bazı kışlık ayakkabıların üretiminde kullanılır.
  • Glase: Ham keçi derisinin, krom tuzları ile tabaklanması ile üretilir. Çeşitli renklere boyanan bu derilerin yüzeyleri de oldukça yumuşaktır.
  • Rugan: Sığır, dana, oğlak, keçi, koyun ve at gibi hayvanların ham derilerinden üretilir. Tabaklama işlemlerinden sonra finisaj işlemi yapıldığı için çok parlak görünür.
  • Süet: Ham derinin, krom tuzu ile tabaklanmasıyla elde edilen deri çeşididir. Finisaj işlemi sonrasında kadife ve yünlü dokuda olur.
  • Nubuk: Deri cildi üzerinde yapılan zımparalama işlemi yapılmasıyla elde edilen deri türüdür. Sıklıkla süet ile karıştırılsa da daha tok ve kısa yünlü yapısıyla süetten ayrılır. Doku olarak kadifeye daha çok benzer.
  • Nappa: Ayakkabı üretiminde özellikle kullanılan, tok ve diri işlenen bir deri türüdür. Glase deri türleri gibi geniş gözenekleri yoktur.
  • Florantik: Derinin sırça kısmında yapılan zımpara işlemi sonrasında boya yapılması ile elde edilir. İki renkle üretilen bir deridir. Deri üzerinde yapılan fırça işlemi sayesinde dalgalı bir görünüm elde edilir.
  • Vejetal: Bitkisel tabaklama yöntemleri ile işlenen doğal deriye verilen isimdir. Boya yardımıyla renklendirilen ürünler, aksesuar üretiminde daha çok kullanılır. Tamamen doğal olması sebebiyle bakımı sırasında özel olarak üretilen cilalar kullanılır.
  • Baskılı Deri: Derinin üst yüzeyine yapılan baskı sonucunda elde edilen bir deri türüdür. Metal plakalar üzerine konulan deriye yüksek basınç ve ısı uygulanarak baskı yapılır.
  • Astarlık Deri: Derinin çeşitli yöntemlerle sepilenmesi sonucunda elde edilen ve doğal renklere boyanan ince ve yumuşak yapıdaki derilerdir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir